“Tomorrow has to be better than yesterday”

auteur: P. Van Aken, 2016

Voor Gwen Melcherts, Hoofd HR, is het tijd voor een volgende stap. In dit interview blikken we terug op de twee jaar dat Gwen bij HEMA heeft gewerkt en wat ze samen met haar team heeft bereikt. Gwen vertelt ook wat ze zal gaan missen, wat haar plannen zijn en wat ze HEMA wil meegeven.
Na twee jaar HEMA heb je de beslissing genomen om door te gaan, waarom?
Allereerst wil ik aangeven dat het geen eenvoudige beslissing voor mij is geweest. Juist omdat ik HEMA, een bedrijf dat echt midden in onze samenleving staat, een van de mooiste merken van Nederland vind om voor te mogen werken. Kortom, een droombaan voor menig HR professional, en dat was het ook zeker voor mij. Maar op een gegeven moment was mijn klus toch écht geklaard.
Kun je iets meer vertellen over de specifieke opdracht?
Ik ben in november 2014 bij de HEMA gestart om een aantal zaken (milestones) te realiseren. Dit waren het opbouwen van een goed HR team, het realiseren van het HEMA hart, daarnaast een duidelijke HR structuur, het vormgeven van de verbinding met de andere landen, learning & development weer op de kaart zetten, recruitment als specialisme positioneren en de passende CAO’s afsluiten. Specifieke opdrachten dus. Nu deze fundamenten zijn gelegd, waar anderen met hun kwaliteiten prima mee verder kunnen, is het voor mij tijd om door te gaan. Ik vind het in ieder geval fijn om een bijdrage te hebben kunnen leveren, aan de ontwikkeling van HEMA .
Wat spreekt jou als HR Professional het meeste aan bij HEMA?
Allereerst… dat het uit de Speak Up! survey blijkt dat meer dan 90% van alle collega’s met heel veel plezier bij HEMA werken. Dat is natuurlijk fantastisch en dat moet HEMA ook blijven koesteren. Het laat namelijk zien hoe geweldig betrokken alle collega’s zijn en dat het om de mensen gaat. De mensen vormen het hart van je bedrijf. Ik ben een optimist en geloof in de kracht van mensen. Ik vind het heel belangrijk dat een bedrijf er alles aan doet om medewerkers te binden en te boeien.
Waar ben je het meest trots op?
Ik ben in het bijzonder trots op mijn team. In de afgelopen maanden hebben we het sociaal jaarverslag 2015 geschreven. Tijdens het verzamelen van alle informatie, realiseer je je pas hoeveel werk we in de afgelopen periode met elkaar verzet hebben, wat geresulteerd heeft in de eerder genoemde milestones. Daarnaast ben ik trots dat ik er mede aan heb bijgedragen dat Hema, een Nederlands bedrijf dat steeds internationaler is geworden, een weg (terug) kan vinden naar de top..
Wat ga je nu zelf doen?
Voor mijn carrière heb ik nooit een vast omlijnd plan gehad. Ik zit echt op mijn plek wanneer ik in een organisatie werk, waar ik uitdaging voel en complexe verander- en of vernieuwingsvraagstukken mag aanpakken. Naast mijn carrière ben ik samen met mijn partner betrokken bij een aantal maatschappelijke projecten in het buitenland (Zuid-Afrika, Ghana en Bonaire). De komende maanden heb ik de ruimte om daar meer aandacht aan te besteden.

Verder blijf ik, net als veel Nederlanders, natuurlijk fan van HEMA. Ik zal mijzelf er best wel eens op betrappen dat ik niet onbevangen een winkel in kan stappen. Ik weet immers wat er aan veranderingen komen gaat. Van assortiment tot winkelinrichting en nieuwe vormen van samenwerking. Leuk! en voor mij, ondanks dat ik nu verder ga kijken, ook best spannend!
En… wat ga je missen?
Ik ga vooral de mensen missen. Natuurlijk mijn eigen team met hun passie voor HEMA en hun vak, en de directe collega’s waarmee ik intensief heb samengewerkt. Met hen heb ik de eerste stappen gezet om via onze befaamde ‘marsroute’ ons terug te brengen naar het hart van onze klant. Onze collega’s in de winkels van Nederland tot aan Frankrijk wisten iedere dag weer onze klant op no:1 te zetten. Daar heb ik heel veel respect voor. En… ik zal zelfs het dragen van mijn button gaan missen.
Wat zou je HEMA nog willen meegeven?
Kijkend naar HEMA, zie ik een pracht bedrijf met grote internationale ambitie en potentie, met mooie trotse medewerkers, in een grillig snel veranderend retail landschap. Het begrijpen van de “customer journeys” van onze klanten en hier snel op inspelen is KEY om te overleven en te groeien.

De wereld om ons heen verandert razendsnel. Consumenten, onze klanten, hebben een duidelijke mening en hebben ontzettend veel keuze. Daarom zou ik naast het begrijpen van de “customer journey” een ieder willen meegeven om blijvend open te staan voor verandering en die te accepteren i.p.v. je er tegen te verzetten. Verandering is een constante die altijd aanwezig blijft in ons leven.

Ik geloof dat verandering alleen mogelijk is met de juiste positieve energie van mensen. Pas dan kun je een team vormen, samen bergen verzetten en de juiste keuzes maken in belang van de wenselijke veranderingen en het behalen van de juiste koers met de klant hoog in het vaandel.
Mijn motto is altijd “Tomorrow has to be better than yesterday”